Työsuojeluohje

 

1. Johdanto

Lehtien ja mainosten jakelutyö on itsenäistä ja asettaa jakajalle monia henkilökohtaisia velvotteita oman työturvallisuuden varmistamiseksi sekä riskien hallintaan. Tämän ohjeen painopiste on työn turvallisessa tekemisessä. Tätä ohjetta täydentää jakajaohjekirja, työntekijän kanssa solmittava kirjallinen työsopimus, piirikartat sekä piirikohtaiset jakelu-ja työturvallisuusohjeet.

Lehtien- ja mainostenjakajien lisäksi jakelutyötä tekevät varhaisjakajat ja postinjakajat. Varhaisjakajat liikkuvat aamuyön tunteina, postinjakajat aamu-ja iltapäivisin. Meidän jakelutyömme ajoittuu etupäässä päiväaikaan ja alkuiltaan.

 2.Lehtien ja mainostenjakajan työsuojelu ja työturvallisuus 

Jakelutyö palveluksessamme on itsenäistä ja vastuuntuntoista työtä, jossa vaaditaan hyvää fyysistä kuntoa ja tarkkaavaisuutta. Jakelun olosuhteet poikkeavat eri vuodenaikoina ja eri tyyppisissä jakopiireissä huomattavasti toisistaan.

- Jakopiiriin perehtymisellä, ympäristön vaarojen tunnistamisella, oikealla vaatetuksella ja oikeilla työtavoilla on keskeinen osuus tapaturmien ehkäisyssä.

- Työturvallisuus ja sen edistäminen ovat aina yhteistyötä työnantajan ja työntekijän välillä.

- Havaituista vaaroista tai puutteista tulee viipymättä ilmoittaa esimiehelle.

- Muista, että liukas keli ja kiire, terävät postilaatikot ja -luukut sekä raskaiden lehtinippujen nosto ovat syinä useimiin jakelun tapaturmiin.

 Alle 15-vuotiaan työntekijän työaika on sijoituttava klo 8-20 väliseen aikaan. Työtä saat tehdä koulupäivänä kaksi tuntia ja yhteensä koulupäivän kanssa enintään kahdeksan tuntia. Joten huomioithan jos keskiviikkoisin on paljon mainoksia, lajittele mainokset jo tiista-iltana valmiiksi. Jos piirisi kasvaa esim. uusien talojen myötä ja et kykene hoitamaan sitä lain säätämässä ajassa, ota välittömästi yhteyttä esimieheesi. 15 vuotta täyttäneiden työaika voi sijoittua jakeluohjeen mukaisesti 9-12 väliseen aikaan.

3. Ennen jakeluun lähtöä 

Jakeluun valmistautuminen alkaa jo kotoa. Sääolojen huomioon ottaminen sekä asianmukainen vaatetus ja varusteet luovat pohjan onnistuneelle jakokierrokselle. Vaihda aina kuiva vaatekerta ja sukat, mikäli ne kastuvat jakelun aikana. Kuivat sukat on hyvä vaihtaa aina, kun haet lisää jaettavia tuotteita kotoa.

Jakelupiirin ja reitin läpikäynti mielikuvien varassa ennen varsinaista jakokierrosta auttaa työn hallintaan sekä turvallisuuteen.

Uudet jakajat saavat työsuhteen alussa jakopiiriä osoittavan kartan sekä mahdolliset piirikohtaiset piiriohjeet. Näihin tulee tutustua huolella.

Tarkasta, että jakoreitin suunnittelu vastaa käyttämääsi kulkuvälinettä. Autolla jakeluun saattaa olla eri reitti, kun polkupyörällä tai kärryillä tapahtuvaan jakeluun samassa piirissä.

Varaa ensimmäiseen jakokertaan reilusti aikaa. Merkitse muistiin tärkeät asiat jakoreitin varrelta. Ennakoi mahdolliset vaarakohdat.

Nosta raskaat lehtiniput oikein. Ota tukeva asento > seiso lähellä taakkaa > pidä jalat erillään > pidä selkä suorana > taivuta polvet > ota luja ote taakasta > nosta jaloilla. ÄLÄ RIUHTAISE SELKÄLIHAKSILLASI! Harjoittele oikeaa nostotekniikkaa.

Pidä lehtien jättöpaikka omalta osaltasi siistinä. Korjaa sidenarut ja muovikääreet roskalaatikoihin. Huomioi alueesi määräykset jätteiden lajittelusta.

Muovipannat aukeavat liimauskohdan kääntöpuolella olevasta kielekkeestä repäisemällä. Varo kielekkeen painumista kynnen alle.

Lajittelu on hyvä suorittaa työpöydällä. Laita eri tuotteet riittävän lähelle toisiaan. Pöytä on hyvä suojata kankaisella pöytäliinalla. Muista myös suojata seinä, kun pinoat lajiteltuja nippuja seinää vasten. Tuore painomuste tahraa. ÄLÄ KOSKAAN LAJITTELE LATTIALLA! Väärässä työasennossa selkä ja jalat kipeytyvät helposti.

Tarkasta, että matkapuhelimessasi on riittävästi virtaa. Muita tallentaa toimistosi ja esimiehesi puhelinnumero matkapuhelimeesi.

Työvälineet

Ota puhelimen lisäksi mukaasi piirikartta, mahdolliset piiriohjeet, kynä, juotavaa, laastaria, heijastin sekä jakolaukku.

Auto

Lastaa lehtiniput oikein, jotta voit turvallisesti kuljettaa autoa. Muista, että liikennesäännöt koskevat kaikissa olosuhteissa myös jakelutyötä tekeviä. Ole erityisen tarkkana peruuttaessasi piha-alueilla ja postilaatikkorivien läheisyydessä.

Jakelukärryt ja laukut

Jos käytät jakokärryä, tarkasta kärryn kunto. Muista aina lukita jarru päälle, kun poistut kärryn luota. Älä jätä kärryä koskaan niin, että se pääsee karkaamaan sinulta alamäkeen. TÄYTEEN LASTATTU KOVASSA VAUHDISSA TÖRMÄÄVÄ KÄRRY ON HENGENVAARALLINEN!

Tarkasta jako-ja pyörälaukkujen kunto. Rikkinäisen laukun voit vaihtaa toimistolla.

Polkupyörä

Käytä aina pyörällä liikkuessasi pyöräilykypärää. Ota selvää pyöräsi vahinko- ja varkausvakuutuksesta.

Vaatetus

Pukeudu sään mukaan. Jakelutyössä paras vaatetus on tiivistä ja hengittävää materiaalia. Huomioi alusvaatetuksessa, että jaon aikana tulee hiki. Käytä kosteutta läpäiseviä, synteettisistä kuiduista valmistettuja alusvaatteita.

Alusvaatteiden päälle pue luonnonkuituinen, kosteutta imevä vaatekerros. Sadesäällä käytä vettä pitävää työasua. Pimeällä käytä aina heijastinta. Muista, että pakkasella tuuli ja viima lisäävät kylmyysvaikutusta iholla. Muista suojata myös korvat.

Jalkineet

Valitse jalkineet, jotka tukevat nilkkaa ja joissa on pitävä pohja. Pehmeäpohjaiset kengät eivät kopise porraskäytävissä. Kokeile eri kenkiä löytääksesi sinulle parhaimmat kengät jakotyöhön. Kenkiin kiinnitettävät liukuesteet auttavat jäisellä kelillä. Älä käytä liukuesteitä sisätiloissa, jossa ne eivät pidä ja jättävät lattiaan jälkiä.

Käsineet

Käsineet suojaavat painomusteelta, nippunarujen viilloilta, postilaatikoiden kansien ja postiluukkujen teräviltä reunoilta sekä kylmyydeltä.

Ulkojakelussa nahkainen käsine on parempi, kuin kankainen

Hygienia

Muista pestä kädet aina jakelulenkin jälkeen. Kädet on hyvä pestä aina kun siihen on mahdollisuus. Painomuste, lämpötilan vaihtelu jne. kuivattavat käsiä. Käytä kosteusvoidetta säännöllisesti.

Käy jakelulenkin jälkeen välittömästi suihkussa ja vaihda kuiva vaatekerta yllesi. Näin vältät vilustumasta helposti.

 4. Jakelun aikana 

Pidä ajatus mukana työssäsi ja kiinnitä huomiota työympäristöön sekä ulkona, että porraskäytävissä. Ennakoi vaarakohdeita, joita reittisi varrella saattaa esiintyä.

Muista, että sinulla on täysi oikeus liikkua porraskäytävissä ja piha-alueilla. Täysin luvallisesti saat soittaa kerrostaloissa ihmisten ovisummereita päästäksesi sisään. Ihmiset saattavat käyttäytyä negatiivisesti heidän kotiympäristöään vaikuttavissa tilanteissa. Kohtelias käytös ja hymy pelastavat lähes kaikki tällaiset tilanteet. Aina voit myös kertoa, että olet suorittamassa työnantajan sinulle määräämää tehtävää ja pyytää alueen asukasta olemaan yhteydessä toimistollemme saadakseen lisätietoja.

Porraskäytävissä opettele valojen palamisaika. Valokatkaisimeen syttyy yleensä valo vähän ennenkuin valot sammuvat. Paina valokatkaisinta ajoittain uudestaan.

Älä työnnä sormiasi postiluukun sisäpuolelle. Oven takana voi olla vihainen kissa tai koira. Muista aina työntää lehtinippu luukusta sisään saakka. Työntämistä voit helpottaa toisella lehtinipulla. Puolittain ulkona roikkuva lehtinippu on merkki varkaille, ettei huoneistossa ole ketään kotona.

Jos kerrostalon piha-alueella tai porraskäytävässä on ongelmia, merkitse ilmoitustaululta muistiin isännöitsijän nimi ja puhelinnumero. Ilmoita asiasta esimiehellesi.

Jos et jostain syystä pääse sisään lukittuun porraskäytävään, merkitse ylös kiinteistön huoltoyhtiön yhteystiedot. Ne löytyvät yleensä ulko-oveen kiinnitetystä tarrasta. Ilmoita asiasta esimiehellesi.

Jos omakotitalossa on aidatulla piha-alueella koira vapaana, älä mene kyseiselle pihalle, mikäli koiralla on mahdollisuus käydä kimppuusi. Ilmoita asiasta esimiehellesi.

 5. Epätavalliset tilanteet 

Jakelureitilläsi saatat kohdata alkoholin tai huumeiden vaikutuksen alaisia ihmisiä. Muista, ettei tällaisten henkilöiden kanssa järkipuhe auta. Älä jää väittelemään, vaan esiinny rauhallisesti ja määrätietoisesti ja pyri poistumaan paikalta nopeasti.

Myöskään tuntemattomien ihmisten asuntoihin ei pidä mennä, vaikka pyytäisivät sisälle. Käytä tällaisissa tilanteissa tarkkaa harkintaa.

Jakelualueellasi saattaa olla toimenpiteitä viranomaisten mm. poliisin, tullin tai pelastuslaitoksen toimesta. Viranomaisten määräyksiä tulee aina noudattaa ehdoitta. Muista myös tällaisissakin tapauksissa ilmoittaa jakeluesteestä toimistollemme.

 6. Ylläpidä hyvää työkykyä

Pidä huolta itsestäsi ja kunnostasi. Terveet elämäntavat toimivat pohjana kaikessa työssäsi koko elämäsi ajan. Ole aina ylpeä työstäsi, jota teet!