Jakeluohjeet

Jakeluohjeet jakelutyöstä kiinnostuneille ja palveluksessa oleville jakajille.

 

Tuotteiden toimitus

Kuljettaja toimittaa jaettavat tuotteet kotiisi/muuhun sovittuun paikkaan yleensä yhdessä tai kahdessa erässä. Kun Sinulle on toimitettu kaikki jakelun tuotteet, jättää kuljettaja Sinulle mainosten väliin lähetteen, josta selviää mitä mainoksia piiriisi kuuluu jakaa. Tarkista että Sinulle on toimitettu oikeat tuotteet ja oikea määrä tuotteita.

 

Täsmääkö tuotteiden määrä?

Jos Sinulta puuttuu joitakin tuotteita, soita toimistoon ja kysy ohjeita. Pyrimme toimittamaan puuttuvat tuotteet. Voit halutessasi jakaa niin pitkälle kuin täysiä nippuja riittää ja lisätoimituksen saavuttua jaa ne laatikot joista tuotteita jäi puuttumaan. Mutta muista soittaa ensin !

Jos Sinulle jäi paljon ylimääräisiä tuotteita, soita toimistoon ja ilmoita asiasta, sillä vastaava määrä voi puuttua toiselta jakajalta.

 

Mitä tehdä, jos lehtiä ja mainoksia ei ole tuotu?

Soita heti meille. Älä odota jakelupäivän iltaan, sillä autonkuljettaja on esimerkiksi voinut erehtyä osoitteessa. Ajoissa tehty ilmoitus pelastaa tilanteen ja tuotteet saadaan jaettua ajallaan.

 

Lajittelu

Jakelussa on lähes aina useita erilaisia tuotteita. Tuotteet tulee lajitella ennen jakelun aloittamista. Kun lajittelu on tehty huolellisesti se helpottaa jakelun suorittamista, pudotat vain yhden valmiiksi lajitellun nipun jokaiseen laatikkoon/luukkuun. Suunnittele lajittelusi etukäteen !

Älä lajittele pieniä mainoksia lehden sivujen väliin, koska silloin niitä ei välttämättä huomata. Laita pikkumainokset lehden aukeaman väliin, ei sivujen väliin.

Mainosten lajitteluun kuluu usein aikaa enemmän kuin jakeluun, varsinkin alkuvaiheessa lajittelu saattaa tuntua vaikealta, mutta opit nopeasti käsittelemään mainoksia nopeammin.

 

Työturvallisuus ja säännöt

Pyri aina hoitamaan työsi huolellisuutta ja turvallisuutta noudattaen.Työn eri vaiheet on toki syytä hoitaa toimeen tarttuen ja ripeästi, mutta turha hosuminen kostautuu työn laadussa ja saattaa vaarantaa omasi tai jonkun toisen turvallisuuden. Työtä hoitaessasi älä saata itseäsi alttiiksivaaralle tai tapaturmalle. Mikäli työn loppuun asti hoitaminen tätä edellyttää,keskeytä työ ja soita välittömäsi jakeluyhtiöön  

Tässä muutamia huomionarvoisia työturvallisuuteen liittyviä asioita: 

 

 • Nostotekniikat ja painorajat
  Siirtäessäsi sinulle toimittamiamme tuotteita, kiinnitä huomiota oikeaan nostotekniikkaan. Koukista jalkasi ja pidä selkä suorana. Nosta jaloilla, älä selkää käyttäen. Tämä on hyvä ottaa tavaksi myös kevyempiä nostoja tehdessäsi. Turvallisuusmääräysten mukaisesti alle 18-vuotias tyttö saa yhdellä kertaa nostaa korkeintaan 15 kg, pojilla painoraja on 20 kg. 
 • Hämärässä liikkuminen
  Mikäli työskentelet pimeän tai hämärän aikaan, muista käyttää heijastinta ja pyörällä liikkuessasi valoja. Kerrostalon portaikossa keskeytä jakelu valokatkon ajaksi, jotta saat sytytettyä valot ja  jatkettua.
 • Lait ja määräykset
  Jakelutyön, kuten ei minkään muunkaan työn hoitaminen anna sinulle mitään eri vapauksia. Työtä hoitaessa tulee aina noudattaa lakia, sääntöjä ja hyviä tapoja. Esimerkiksi liikennesäännöt on laadittu jokaisen tiellä liikkuvan turvallisuuden ja liikenteen sujuvuuden edesauttamiseksi. Muista, että pyöräilykypärän käyttö on, paitsi turvallista, myös liikennesääntöjen mukaan pakollista.
 • Talven vaikutus työhösi
  Huomioithan, että talvella on paitsi pimeämpää, myös usein liukasta.Liikkuessa tulee muistaa, että myös autot tarvitsevat talvella tavallista pidemmän matkan pysähtyäkseen. Pyyhi hyvin jalkasi lumesta, astuessasi rappukäytävään. Luminen ja märkä pohja on liukas ja vaarallinen.
 • Oikeanlaiset jalkineet
  Käytä työtä tehdessäsi jalkaa tukevia jalkineita. Sido kengännauhat tukevasti kiinni ja myös kesäaikaan tulee varmistaa, etteivät kengänpohjat ole märät, kun liikut porraskäytävissä tai muissa sisätiloissa.

 

Milloin mainokset on jaettava?

Viikossa on kaksi jakelupäivää, pääsääntöisesti keskiviikko ja lauantai. Joidenkin pyhäpäivien osuessa jakelupäiväksi, saattaa jakelupäivä muuttua esim. edelliseksi arki-illaksi tai seuraavaksi arkiaamuksi. Jakelupäivän muutoksista ilmoitetaan etukäteen.

Keskiviikon mainokset on jaettava keskiviikon aikana, mielellään kello 21.00 mennessä. Etukäteen tuotuja mainoksia ei saa jakaa ennen keskiviikkoa kuin erikoisluvalla, vaikka tuotteita olisi samassa jakelussa erityisen paljon.

Lauantain mainokset on jaettava lauantaina. Mikäli olet erikseen sopinut, voit poikkeuksellisesti jakaa sunnuntaina. Vaikka saisitkin kaikki tuotteet hyvissä ajoin ennen jakelua esim. torstaina, et saa aloittaa jakelua ennen määräaikaa.

 

Älä jaa liian aikaisin, sillä

 • Ihmiset menevät ostamaan tarjoustavaroita liian aikaisin ennen tarjousten voimassaoloa
 • Tarjoustavaroita ei välttämättä ole vielä liikkeessä
 • Kassakoneiden koodausta tarjoushinnoille ei vielä ole tehty
 • Mainoksen teho putoaa - ihmiset unohtavat tarjouksen

Älä jaa liian myöhään, sillä

 • Liike menettää myyntituloja
 • Tarjoustuote jää kaupan hyllylle myymättömänä
 • Piirisi asukkaat jäävät ilman tarjoustuotetta, koska tarjouksen voimassaoloaika on ohi tai tuote on loppunut
 • Tärkeä tiedote jää asukkailta saamatta tai tulee liian myöhään

 

Väärään aikaan jaetut tuotteet aiheuttavat paljon puheluita ja ylimääräistä työtä toimistossamme. Myös yrityksemme maine kärsii ja voimme menettää asiakkaan. Joudumme lisäksi korvausvastuuseen asiakkaalle huonosti tehdystä työstä.

 

Jakelualue eli -piiri

Ensimmäisen jakelukerran mukana Sinulle toimitetaan jakelukartta. Tutustu huolellisesti saamaasi piirikarttaan. Karttaan on merkitty jakelupiirisi rajat. Kaikki rajan sisäpuolella olevat talot, ovet ja postilaatikot kuuluvat jakelupiiriisi. Myös kaikki rajatulla alueella sijaitsevat yritykset kuuluvat jakelupiiriisi, yrityksiin jaetaan vain osa tuotteista, joillakin alueilla ei yrityksiin jaeta ollenkaan.

Piirirajaa ei saa ylittää, koska silloin jaat samoihin osoitteisiin naapuripiirin jakajan kanssa ja omat mainoksesi loppuvat kesken. Jos piirin raja kulkee tietä pitkin, jaat vain sen puolen tiestä mikä on rajan sisäpuolella.

Jos kartta on mielestäsi epäselvä, etkä ole varma jakelupiiristä, soita ja kysy Turku-Palvelu Oy:n toimistosta ohjeita ennen jakelun aloittamista.

Pidä kartta mukanasi, kunnes opit piirisi rajat ulkoa. Ilmoita toimistoon, jos alueellasi tapahtuu muutoksia, esimerkiksi rakennetaan uusia taloja. Jos piirissäsi on erityistä huomiota vaativia asioita on näistä maininta jakajalähetteessäsi.

 

Jakelun aikana

Jakajalähetteessäsi saattaa olla merkintöjä huomioitavista seikoista. Ota se ja piirikartta mukaan jakeluun.

Vaikka postilaatikossa on kaksi nimeä, jaetaan siihen vain yhdet mainokset.

Jos postiluukussa on teksti "Ei mainoksia" tai "Ei Ilmaisjakelua", näihin osoitteisiin ei pääsääntöisesti jaeta mitään.

Laita mainokset kokonaan laatikkoon/luukusta sisään!

Varo istutuksia ja nurmikoita! Älä jätä pakkausnaruja tai muoveja portaikkoihin! Älä sotke painomusteisilla käsillä seiniä!

 

Ylijääneet tuotteet

Jos Sinulle jää ylimääräisiä tuotteita jakelun tehtyäsi, älä heitä niitä roska- tai jätepaperilaatikoihin. Asukkaat saattavat luulla, ettet olekaan tehnyt työtäsi ja ilmoittavat asiasta asiakkaallemme. Jos yhtä mainosta jää yli 10 kpl ylimääräisiä, ilmoita siitä meille ja palauta ne heti seuraavan ajon yhteydessä pakattuna muovipussiin tai tiukasti sidottuna narulla, ja laita lappu jossa lukee "Palautus" nipun päälle. Älä jätä ylimääräisiä tuotteita rappuun lojumaan.

 

Jakeluun liittyviä asioita

Toimistoon on otettava yhteys

 • jos joitain tuotteita puuttuu
 • jos et ole varma jakelualueesta
 • jonkin muun äkillisen asian johdosta

 

Jakeluntarkastus

Sinun työhösi kiinnitetään huomiota. Turku-Palvelu Oy tekee joka jakelusta puhelin- ja käyntihaastatteluja, varmistaakseen tuotteiden oikea-aikaisen jakelun. Myös asiakkaat ja kotitaloudet seuraavat tarkasti jakelun toimivuutta ja ilmoittavat pikaisesti jakeluhäiriöistä.

 

Korvausvelvollisuus

Tahallisesta tai törkeästä huolimattomuudesta johtuvasta laiminlyönnistä tai tuotteen tuhoamisesta joudut korvausvelvolliseksi ja se on riittävä peruste työsuhteen purkamiseen. Korvausvelvollisuutesi saattaa muodostua moninkertaiseksi ansioihisi nähden.

 

Hyviä vinkkejä

Kerrostalojakeluissa voit jättää jakelulaukkusi alakertaan ja ottaa mukaasi vain rappuun menevän määrän tuotteita..

Hissitaloissa aloita ylhäältä: on helpompi kulkea portaita alaspäin. Hissittömissä kerrostaloissa aloita alhaalta: portaita noustessa nippujen määrä vähenee koko ajan ja kerrosten välillä tulee pieni keskeytys.

 

Lomat

Kun haluat pitää lomaa, ilmoita ajoissa, vähintään kaksi viikkoa aikaisemmin loman kesto. Mikäli Sinulla on sijainen, ilmoita meille hänen nimensä ja osoitteensa.

 

Vakuutus

Työsuhteesi perusteella Turku-Palvelu Oy huolehtii vakuutusturvastasi.

 

Sairastuminen

Mikäli et sairastumisen vuoksi voi hoitaa jakotyötä, ilmoita asiasta meille mahdollisimman hyvissä ajoin ennen jakelua, että ehdimme palkata Sinulle sijaisen.

 

Työsuhteen päättyminen

Kun haluat lopettaa jakamisen, ilmoita siitä mahdollisimman ajoissa toimistoon, vähintään kaksi viikkoa aikaisemmin.

 

Palkan maksaminen

Tarvitsemme palkanmaksua varten verokorttisi ja tilinumerosi. Verokortin saat verovirastosta. Jos olet koululainen tai opiskelija, varmista että saat opiskelija verokortin, jolla voi ansaita ilman veroa noin 1210 euroa vuodessa. Lähetä verokortti yhdessä työsopimuskaavakkeen kanssa meille mahdollisimman nopeasti, jotta saisit palkkasi ajallaan. Jos emme saa verokorttiasi ajoissa, joudumme pidättämään palkastasi verolain mukaisesti 60 % ennakkoveroa.

Kaikista tuloista peritään 1,90 % suuruinen työttömyysvakuutusmaksu; sekä eläkemaksu, joka on 6,35 %, ja 53-62 vuotta täyttäneillä 7,85 %.

Poikkeuksena: Alle 17-vuotiailta tai  65 vuotta täyttäneiltä ei pidätetä työttömyysvakuutusmaksua. Eläkemaksua ei peritä alle 17-vuotialta sekä 68 vuotta täyttäneiltä. Eläkemaksu määräytyy myös työntekijän tulojen suuruuden mukaan.

Tilipäivä on kuukauden 20. päivä. Esimerkiksi syyskuun 20. päivä saat palkan jakeluista, jotka on suoritettu 10.8.-9.9. välisenä aikana.

 

Alussa jakelutyö on hitaampaa

Aloittaessasi jakelutyötä Sinun on hyvä tietää ja muistaa, että aluksi Sinulla kuluu työhön huomattavasti enemmän aikaa kuin työn opittuasi. Mainosten lajittelusta tulee pian rutiinia ja opit käsittelemään niitä nopeasti. Ensimmäisillä kerroilla myös jakeluun kuluu aikaa jatkoa enemmän, koska joudut aluksi opettelemaan piirin rajat ja suunnittelemaan jakoreitin.

Toivomme, että viihdyt hyvin jakelutyössäsi!

Autamme mielellämme kaikissa jakeluun liittyvissä asioissa, joten tarvittaessa soita rohkeasti!